Een foto van een hand van een oudere man die een formulier invult op een tafel. Aan de overkant zie je de handen van de mensen aan de andere kant van de tafel.

Examenreglement: F-gassen voor personen

Ingangsdatum: 09-12-2024

Examenreglement: F-gassen voor personen


Inhoudsopgave

1 Algemene bepalingen

2 Toelating tot het examen

3 Regeling van het examen

4 Uitvoering van het examen

5 Informatie, klachten en bezwaar
6 Slotbepalingen


1 Algemene bepalingen


Artikel 1: Begripsomschrijvingen

  1. Regeling: Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 18 september 2015, nr. IENM/BSK-2015/183974, houdende vaststelling van nieuwe regels voor bepaalde gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen.

  2. Minister: Minister van Infrastructuur en Milieu.

  3. Rijkswaterstaat: Uitvoeringsorganisatie van beleid en regelgeving van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

  4. IBKI: Het instituut voor examinering en certificering voor de Mobiliteitsbranche. IBKI is een onafhankelijk deel van de Innovam-groep. IBKI is belast met de uitvoering van het examen.

  5. F-gassen: Gefluoreerde broeikasgassen als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de F-gassenverordening.

  6. Ozonlaagafbrekende stoffen: Gereguleerde stoffen als bedoeld in artikel 3, vierde lid, van de Verordening ozonlaagafbrekende stoffen.

  7. F-gassenverordening: Verordening (EU) nr. 517/2014 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 16 april 2014 betreffende gefluoreerde broeikasgassen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 842/2006.

  8. Klimaatregelingsapparatuur in motorvoertuigen: Apparatuur die hoofdzakelijk bestemd is om de luchttemperatuur en de vochtigheid in de bestuurdersruimte of de passagiersruimte van een voertuig als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder c en d, van de Wegenverkeerswet te doen dalen.

  9. Mobiele apparatuur: Klimaatregelingsapparatuur dat zich gewoonlijk verplaatst tijdens de werking, waaronder mobiele werktuigen.

  10. Examencommissie: Adviesorgaan van IBKI dat belast is met het vaststellen van de eindtermen, examenvragen en richtlijnen.

  11. Examenbeoordelingscommissie: Commissie, die onder verantwoordelijkheid van IBKI is belast met het afnemen van het examen.

  12. Voorzitter: Degene, die door het bestuur van IBKI is aangewezen om ervoor te zorgen dat de examens verlopen volgens de daarvoor geldende regels in een voor alle partijen rustige en werkbare sfeer.

  13. Secretaris: Degene die door  IBKI is aangewezen om ervoor te zorgen dat alle nodige bescheiden voor het examen op de juis­te tijd en plaats aanwezig zijn.

  14. Deelnemer: Degene die ter deelneming aan het examen is ingeschreven.

  15. Herexamen: De toetsing om te beoordelen of de deelnemer voldoet aan de gestelde eisen met betrekking tot de vereiste kennis en vaardigheden voor het verrichten van werkzaamheden als bedoeld in artikel 4 van de Regeling.

  16. Certificaat: Certificaat f-gassen dat door IBKI is verstrekt aan een persoon die is geslaagd voor het examen.

Artikel 2: IBKI

  1. IBKI is verantwoordelijk voor de gehele gang van zaken met betrekking tot het examen.

  2. IBKI draagt het uitvoeren van de examineringwerkzaamheden op aan een examenbeoordelingscommissie.

  3. De tarieven voor het examen en het herexamen worden jaarlijks vastgesteld en gepubliceerd op de website van IBKI.

  4. IBKI draagt er zorg voor dat de examenbeoordelingscommissie in de gelegen­heid wordt gesteld datgene te doen wat voor de vervulling van de taak nodig is.


Artikel 3: Commissies

  1. De examenbeoordelingscommissie is onder verantwoordelijkheid van IBKI belast met het afnemen van het (her)examen.

  2. De leden van de examenbeoordelingscommissie worden telkens voor de duur van één (her)examen door het bestuur van IBKI benoemd.

  3. De examenbeoordelingscommissie bestaat uit een secretaris en ten min­ste twee examinatoren. IBKI wijst een van de examinatoren aan als voorzitter.

  4. De procedure voor het inrichten van een examenbeoordelingscommissie, alsmede de criteria waaraan leden van de beoordelingscommissie moeten voldoen, zijn opgenomen in het IBKI kwaliteitssysteem.

    De inhoud hiervan is voor belanghebbenden opvraagbaar bij IBKI.

  5. De examinator mag nimmer zijn leerlingen, naaste familieleden of zakelijke relaties, personeel inbegrepen, examineren.

  6. De examencommissie adviseert over:

    - de eindtermen

    - de examenmatrijs

     - de examenvragen

     - de cesuur.

  7. De werkzaamheden van de examencommissie zijn bij reglement vastgelegd. Dit reglement is voor belanghebbenden opvraagbaar bij IBKI.

2 Toelating tot het examen

Artikel 4: Toelating tot het examen F-gassen voor personen

  1. Om tot het examen te worden toegelaten worden geen specifieke vooropleidingseisen gesteld.

3 Regeling van het examen

Artikel 5: Regeling van het examen

  1. Een ieder die betrokken is bij de organisatie en uitvoering van het examen en daarbij de beschikking krijgt over vertrouwelijke gegevens is verplicht tot de geheimhouding hiervan.

  2. Het examen wordt ten minste éénmaal per kwartaal afgenomen. Het volledige examen duurt maximaal 100 minuten.

  3. De inschrijving voor het examen vindt plaats door rechtstreekse aanmelding van de gegadigde bij de afdeling Klantenservice van IBKI.

  4. De deelnemer wordt tijdig geïnformeerd over alle verplichtingen die voor hem gelden om het examen af te leggen.

  5. De datum en plaats waar het examen zal plaatsvinden wordt tijdig door IBKI vastgesteld.

  6. De deelnemer is pas voor het examen ingeschreven indien IBKI een volledig ingevuld en ondertekend inschrijfformulier heeft ontvangen.

  7. De deelnemer is een vergoeding schuldig aan IBKI voor het afleggen van het (her)examen.

    Betaling geschiedt op de wijze zoals deze in de voorwaarden bij het inschrijfformulier is vermeld.

  8. Indien de verschuldigde vergoeding voor het examen niet voor de dag waarop het examen zal worden afgenomen is ontvangen wordt de deelnemer uitgesloten van het examen.

  9. Aan de deelnemer wordt ten minste vijftien dagen vóór de datum van het examen een oproep verzonden voor deelname, waarop onder andere wordt vermeld:

    a. de datum van het examen;

    b. het tijdstip waarop de deelnemer aanwezig dient te zijn;

    c. de plaats en het gebouw waar het examen wordt gehouden;

    d. het deelnemersnummer van de deelnemer.

    IBKI stelt zich niet aansprakelijk voor het zoekraken van de oproep. Zij, die de uitnodiging aangetekend verstuurd wensen te krijgen, dienen daartoe een voldoende gefrankeerde en geadresseerde envelop bij hun aanmelding in te sluiten.

  10. Bij annulering of verschuiving van een examen zijn de Inschrijfvoorwaarden voor individuele deelname aan Examens bij IBKI van toepassing.

  11. De examens zijn niet openbaar. De beoordelingscommissie verleent slechts toegang tot de bijeenkomst aan personen die in het bezit zijn van een daartoe strekkend, op hun naam gesteld bewijs dat door of namens IBKI is ondertekend.

  12. De deelnemer dient een presentielijst te tekenen als bewijs van zijn aanwezigheid.

4 Uitvoering van het examen


Artikel 6: Verloop van het examen

  1. De deelnemer dient zich uiterlijk te melden op het in de uitnodiging vermelde tijdstip. De deelnemer moet zich bij daarbij kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs, zoals paspoort, rijbewijs of identiteitskaart.

  2. Deelnemers dienen het examen in zijn geheel in één keer af te leggen.

  3. Het examen wordt standaard afgenomen in de Nederlandse taal. Een deelnemer dient daarom de Nederlandse taal, zowel het lezen als het schrijven, in voldoende mate te beheersen. Uitsluitend voor kandidaten die de Nederlandse taal niet beheersen kan het examen geheel in het Engels worden afgenomen.

  4. Van het examen wordt een examenverslag opgemaakt, waarin bijzonderheden met betrekking tot het examen worden vermeld.

  5. De deelnemers zijn gehouden aanwijzingen van de voorzitter, secretaris of examinatoren op te volgen.

  6. Het aanstaan en/of gebruik van mobiele telefoons is tijdens het examen niet toegestaan.

  7. De deelnemer die zich op enigerlei wijze voor of tijdens het examen aan bedrog schuldig maakt, of heeft gemaakt, of handelt in strijd met het reglement wordt door de voorzitter van (verdere) deelneming uitgesloten. Het bepaalde in lid 10 is van overeenkomstige toepassing.

    Onder bedrog wordt in ieder geval verstaan:

    a. het op enigerlei wijze noteren van examenvragen, -antwoorden of uitwerkingen daarvan;

    b. het meenemen van de examenvragen, -antwoorden of uitwerkingen buiten het examenlokaal dan wel naar en in het examenlokaal;

    c. het gebruik van de examenvragen, -antwoorden of uitwerkingen daarvan zoals bedoeld onder lid a en b van dit artikel tijdens het examen.

  8. Indien een deelnemer zich schuldig maakt aan misdragingen kan de examenbeoordelingscommissie, onder schriftelijke opgave van redenen en in overleg met de directeur IBKI, de deelnemer per direct de toegang tot de gebouwen van het exameninstituut ontzeggen en schriftelijk een ontzegging van de toegang tot de gebouwen van het exameninstituut gedurende een bepaalde termijn opleggen.

    Bij ontzegging wordt tevens een schriftelijk verslag opgemaakt.

  9. Onder misdraging wordt in elk geval verstaan:

    • agressieve dan wel bedreigende houding en/of uitingen ten opzichte van leden van de examenbeoordelingscommissie en/of personeel van het exameninstituut

    • moedwillige beschadiging/vernieling van roerende en/of onroerende goederen op het terrein van het exameninstituut

    Verder is het ter beoordeling van de examenbeoordelingscommissie gedrag aan te merken als misdragingen in de zin van dit artikel.

  10. De ontzegging van de toegang tot de gebouwen van het exameninstituut is gebonden aan de volgende termijnen:

    • als het de eerste keer is dat de deelnemer zich schuldig maakt aan misdragingen: maximaal 6 maanden

    • als dezelfde deelnemer zich een tweede keer schuldig maakt aan misdragingen: maximaal 48 maanden

    • als dezelfde deelnemer zich een derde keer schuldig maakt aan misdragingen: permanente ontzegging.

  11. Het in lid 7 en 8 genoemde schriftelijke verslag wordt binnen een week na constatering van de onregelmatigheid opgemaakt door de examenbeoordelingscommissie. Dit verslag bevat in ieder geval:

    a. het examen waarop het voorval betrekking heeft;

    b. het tijdstip waarop het voorval heeft plaatsgevonden;

    c. de naam van de betrokken deelnemer;

    d. een omschrijving van het voorval;

    e. de datum en het tijdstip waarop het verslag is gemaakt;

    f. de zienswijze van de betrokken deelnemer;

    g. de zienswijze van een eventuele getuige, met diens naam;

    h. de naam en de handtekening van degene die het verslag heeft gemaakt;

    i. zo mogelijk originele bewijsstukken die de bevindingen onderbouwen.

  12. Het verslag wordt aan de betrokken deelnemer met afschrift aan de Minister toegezonden.

Artikel 7: Inhoud van het examen

  • Het examen bestaat uit twee onderdelen.

    Onderdeel 1 wordt digitaal, in de vorm van meerkeuzevragen, afgenomen. Tijdsduur totaal 40 minuten.

    Onderdeel 2, blok 1 wordt afgenomen middels het uitvoeren van praktijkopdrachten. Tijdsduur totaal 15 minuten.

    Onderdeel 2, blok 2 wordt afgenomen middels het uitvoeren van praktijkopdrachten. Tijdsduur totaal 45 minuten.

     

    Onderdeel 1: Theorie en wettelijke voorschriften

    1.1   Basiskennis hebben van de werking van klimaatregelingsapparatuur in motorvoertuigen en mobiele apparatuur.

    1.2   Basiskennis hebben van het gebruik en de eigenschappen van f-gassen in klimaatregelingsapparatuur in motorvoertuigen en mobiele apparatuur en over de effecten van de emissies van die gassen op het milieu (orde van grootte van hun aardopwarmingsvermogen in verband met klimaatverandering en orde van grootte van ozonafbrekend vermogen in verband met de aantasting van de ozonlaag).

    1.3   Basiskennis hebben van de betrokken bepalingen van de F-gassenverordening, richtlijn 2006/40/EG en de ter uitvoering van die richtlijn relevante bepalingen in de Wegenverkeerswet en Regeling voertuigen, de EG-verordening ozonlaagafbrekende stoffen, het Besluit gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen en de Regeling gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen.

    2.1   Kennis hebben van de gebruikelijke procedures voor de terugwinning van f-gassen.

                        

    2a Onderdeel 2, blok 1: Praktijk

    2.2   Kunnen omgaan met een f-gassencilinder.

            

    2b Onderdeel 2, blok 2: Praktijk

    2.3   Een terugwinningsapparaat kunnen aansluiten aan en afkoppelen van de toegangspunten van klimaatregelingsapparatuur in motorvoertuigen die f-gassen bevatten met minimale emissies.  

    2.4   Een terugwinningsapparaat kunnen bedienen.

Artikel 8: Beoordeling

  1. Het oordeel over de kennis en de vaardigheid van de deelnemer wordt uitgedrukt door één van de cijfers van 1 tot en met 10, waaraan de volgende betekenis moet worden toegekend:
    10 (tien): uitmuntend
    9 (negen): zeer goed
    8 (acht): goed
    7 (zeven): ruim voldoende
    6 (zes): voldoende
    5 (vijf): bijna voldoende
    4 (vier): onvoldoende
    3 (drie): zeer onvoldoende
    2 (twee): slecht
    1 (een): zeer slecht.

  2. Het afronden geschiedt voor cijfers met een decimale waarde van vijf en hoger naar boven en voor de overige cijfers naar beneden.

  3. Het toe te kennen resultaat aan het door de deelnemer gemaakte werk wordt vastgesteld aan de hand van een van tevoren vastgestelde cesuur.

Artikel 9: Uitslag van het examen

  1. De deelnemer is geslaagd indien hij/zij voldoet aan alle criteria gesteld onder a en b:

    a. voor onderdeel 1 - ten minste het eindcijfer zes (6) heeft behaald en

    b. voor onderdeel 2, blok 1 en 2 - een voldoende is behaald.

  2. De deelnemer die niet voldoet aan alle in artikel 9.1 gestelde criteria is niet geslaagd.

  3. De deelnemer ontvangt binnen 4 weken na het afleggen van het examen de uitslag, onder overlegging van een cijferlijst.

  4. Geslaagde deelnemers ontvangen bij de cijferlijst het certificaat.

  5. Het certificaat wordt ondertekend door de directeur van IBKI.

Artikel 10: Herexamen

  1. De deelnemer die voor één onderdeel niet geslaagd is, kan voor het betreffende onderdeel eenmalig een herexamen afleggen.

  2. Het herexamen dient binnen zes maanden, na de vaststelling van de oorspronkelijke eindwaardering, door de deelnemer te worden aangevraagd.

  3. Het resultaat van het herexamen treedt in de plaats van het resultaat dat bij eerste opkomst voor dit onderdeel is behaald.

  4. Indien voor het herexamen wederom geen voldoende (6 of hoger) wordt behaald, dient de deelnemer het gehele examen opnieuw af te leggen.

5 Informatie, klachten en bezwaar

Artikel 11: Informatie en klachten

  1. Vragen (informatie) of opmerkingen over een afgenomen examen kunnen aan het eind van de examendag alleen door de deelnemer zelf worden voorgelegd aan de voorzitter van de examenbeoordelingscommissie.

    Indien nodig, zulks ter beoordeling van de voorzitter, kan de voorzitter een examinator vragen om een nadere toelichting op het praktijkexamen te geven.

  2. Klachten over de gang van zaken bij het examen kan men aan het eind van de examendag mondeling voorleggen aan de voorzitter van de examenbeoordelingscommissie. Indien de mondelinge afhandeling door de voorzitter van de examenbeoordelingscommissie niet als voldoende wordt ervaren, dan kan men de klacht ook schriftelijk binnen twee weken voorleggen aan IBKI. Het voornemen om na een mondelinge uiteenzetting alsnog een klacht schriftelijk in te dienen, dient te worden aangegeven aan de voorzitter van de examenbeoordelingscommissie in verband met het vastleggen hiervan in het examenverslag.

  3. Aan diegene die een informatieverzoek of klacht kenbaar heeft gemaakt wordt bericht over de maximale termijn waarin deze wordt beantwoord. Deze termijn is in de regel 21 dagen nadat de klacht of het informatieverzoek is ontvangen bij IBKI.

6 Slotbepalingen

Artikel 12: Slotbepalingen

  1. De registratie van de bevindingen tijdens het examen wordt door IBKI gedurende ten minste 13 weken na de dag van het examen bewaard.

    Indien tegen de uitslag van het examen bezwaar is gemaakt wordt deze termijn verlengd met ten minste 13 weken na de dag waarop de beslissing op het bezwaarschrift bekend is gemaakt.

    Indien tegen een beslissing op bezwaar beroep is ingesteld wordt deze termijn verlengd met ten minste dertien weken na de dag waarop de uitslag van het beroep bekend is gemaakt.

  2. Van iedere deelnemer worden na het examen de gegevens aan Rijkswaterstaat verzonden ten behoeve van de door deze dienst bij te houden registratie.

  3. Van iedere deelnemer worden de gegevens, met betrekking tot de geldigheid van zijn certificaat, bewaard in het archief van IBKI gedurende 20 jaar te rekenen vanaf de dag van deelname aan het laatst afgelegde examen.

  4. Tegen de examenuitslag is geen beroep mogelijk.

  5. Originelen of kopieën van examenvragen, -opdrachten of uitwerkingen worden niet vrijgegeven/verstrekt.

  6. De algemene resultaten worden bijgehouden ten behoeve van het jaarverslag, de interne controles en evaluaties en de hiervoor aangehouden bewaartermijn.

  7. In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet wordt door de voorzitter, na overleg met IBKI, een beslissing genomen.

  8. Dit reglement kan worden aangehaald als 'Examenreglement f-gassen voor personen van 9 december 2024'.

  9. Met dit reglement komt het Examenreglement f-gassen van 9 augustus 2021 te vervallen.

  10. Het reglement is verkrijgbaar bij IBKI en staat gepubliceerd op www.ibki.nl.